duminică, 17 martie 2013

Separarea culorilor

Printarea offset, sau litografia, este procesul prin care sunt tiparite ziarele. Fisierele sunt trecute printr-un RIP, sau Raster Image Processor, care transforma layout-ul intr-o imagine PostScript. Fiecare pagina devine o singura imagine, care apoi este transpusa pe film si transferata pe o suprafata de aluminiu. Aceasta placa de aluminiu este fixata pe un tambur si trecuta prin apa, care adera la zonele negative ale imaginii. Apoi aceasta placa este trecuta prin cerneala, care se prinde de zonele pozitive; apoi, un tambur acoperit cu cauciuc este trecut peste placa, indepartand apa si luand cerneala. Acest tambur este apoi trecut peste hartie, transferand cerneala pe coala de hartie.
Culoarea este printata prin separarea culorilor pe patru placi, cate una pentru fiecare culoare utilizata in procesul de tiparire. Acest proces se numeste separare de culoare. Pentru ca acest proces sa se desfasoare corect, elementele colorate, cum ar fi fotografiile trebuie sa fie in schema de culoare CMYK. De obicei, imaginile afisate pe monitor sunt in format RGB, Red, Green, Blue. Acestea sunt culorile primare folosite pentru a forma culori secundare si tertiare.
Cu cerneala, este necesar sa folositi culorile primare substractive, rosu, galben si albastru. Pentru printare, acestea sunt inlocuite de magenta, galben si cyan, care ofera o gama mai larga de culori printabile. Ordinea in care sunt printate culorile este urmatoarea: mai intai cyan, apoi magenta si galben – CMY. “K” vine de la Key, care este culoarea de suprapunere, negru. Fara negru, elementele “negre” ar fi maro inchis, violet sau verde.
Daca printati un fisier RGB cu o imprimanta cu jet de cerneala, unele dintre culori vor fi “in afara gamei”, adica in afara gamei de culori printabile.
Prin urmare, daca folositi o presa CMYK, este foarte important sa mapati culorile RGB care apar pe ecran catre culori care pot fi tiparite din schema de culori CMYK.
Daca utilizati culori CMYK, nu se poate sa obtineti, din greseala, o pagina monocroma; cu ajutorul sistemului de gestionare a culorilor, puteti fi siguri ca acele culori pe care le vedeti la proba vor fi exact cele ale produsului final.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu